HAVA houtbouw op maat gemaakt

Kapschuur van douglas- of eikenhout laten maken?

×
Ga terug naar het overzicht

Kapschuur van douglas- of eikenhout laten maken?

Bent u van plan om een kapschuur te laten maken, dan is niet alleen het ontwerp belangrijk. Zowel voor de constructie, de duurzaamheid als de uitstraling is de houtsoort minstens zo belangrijk. Populaire houtsoorten om een kapschuur van te maken zijn douglashout en eikenhout. Wat zijn de voor- en nadelen van beide houtsoorten? In deze blog:

Kapschuur van douglas of eikenhout laten maken

Douglashout

Douglas hout komt voornamelijk voor in noordwest Europa en is daar de afgelopen jaren veelvuldig aangeplant. Ook in eigen land komt de boom voor en de houtsoort maakt deel uit van een campagne van Staatsbosbeheer die het gebruik van hout uit eigen land wil stimuleren, omdat dit het meest duurzaam is.

Douglas hout is duurzaam en sterk. Het heeft in eerste instantie een bruinrode kleur, maar vergrijst snel. Er kan hars uit het hout vloeien, maar dit is eenvoudig te verwijderen met bijvoorbeeld een mesje. De houtsoort hoeft niet geïmpregneerd te worden en dat zorgt ervoor dat Douglas hout milieuvriendelijk is, want vergelijkbare houtsoorten die wel geïmpregneerd moeten worden hebben vaak een schadelijk effect op het milieu. Het hout kan goed tegen vocht, zolang het maar de kans krijgt om weer op te drogen. Onbehandeld kan de gemiddelde kapschuur van Douglas hout zo’n 10 tot 15 jaar mee en wanneer het hout gelakt of gebeitst wordt, kan de levensduur zelfs worden verlengd. Toch kiezen veel mensen ervoor het hout onbehandeld te laten, omdat ze dit het mooist vinden.

Eikenhout

Eikenhout is nog wat sterker en harder dan Douglas hout en daardoor een zeer populaire houtsoort. Wel zijn er veel verschillende kwaliteiten eikenhout te vinden, de ene eik is de andere niet. Bij HAVA houtbouw werken we uitsluitend met de beste kwaliteit eikenhout, maar heeft u al een kapschuur van eikenhout en is deze nog niet zo oud, maar wel al aan vervanging toe dan kan dit zomaar komen doordat er gebruik is gemaakt van minder kwalitatief eiken. Gemiddeld kan een eiken kapschuur zo’n 15 jaar mee.  

Eikenhout is van nature bruin van kleur en kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Wanneer het hout niet behandeld wordt, zal het snel vergrijzen door het zonlicht en de regen. Dit komt doordat het looizuur eruit trekt. Om deze reden wordt eikenhout vaak behandeld met beits, zo blijft de natuurlijke kleur behouden zonder dat de mooie nerfstructuur verloren gaat. Wanneer eiken geverfd wordt, gaat deze wel verloren.

Welke houtsoort kies ik voor mijn kapschuur?

Welke houtsoort het meest geschikt is voor uw kapschuur hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Een schuur van Douglas hout is over het algemeen goedkoper, maar een schuur van eikenhout gaat over het algemeen iets langer mee. Hierdoor bent u op de lange termijn veelal even duur uit. Houdt u niet zo van hars? Dan kunt u beter voor eikenhout gaan, vindt u dit geen probleem dan kunt u net zo goed voor Douglas hout kiezen. Wanneer u de nerfstructuur belangrijk vindt, dan is een kapschuur van eikenhout waarschijnlijk meer naar u smaak. Neem contact op met de professionals van HAVA houtbouw voor meer informatie en een vrijblijvende offerte voor uw kapschuur van Douglas of eikenhout. We helpen u graag verder!

Offerte aanvragen of een vrijblijvend adviesgesprek? Ga terug naar het overzicht
Vraag offerte aan