Tuinkamer op maat

Heeft u een vergunning nodig voor uw overkapping, tuinhuis of veranda?

×
Ga terug naar het overzicht

Een vergunning nodig?

Een overkapping vergunning of een vergunning voor een tuinhuis of veranda: is dat eigenlijk nodig en wanneer? Wij vertellen u in dit artikel wanneer u geen vergunning hoeft aan te vragen als u een overkapping, tuinhuis of veranda wilt plaatsen. Ook komt u te weten wanneer u juist wel een vergunning dient aan te vragen bij de gemeente en waarom het zo belangrijk is om dit wel te doen. Lees snel verder en ontdek of een overkapping vergunning of vergunning voor uw veranda of tuinhuis echt nodig is en in welke gevallen.

Wanneer vergunningvrij?

Of u een overkapping vergunning nodig heeft, hangt van verschillende punten af. In Nederland zijn er diverse regels met betrekking tot het bouwen van een overkapping, tuinhuis en veranda. Ook zijn er weer uitzonderingen op deze regels. In veel gevallen is het mogelijk vergunningsvrij te bouwen. Wel dient u er rekening mee te houden dat u binnen 4 meter van uw huis lager mag bouwen dan verder van uw huis. Binnen 4 meter van uw huis mag u echter niet hoger bouwen dan 30 cm boven de eerste verdieping. Binnen 4 meter van het huis mag het bouwwerk dezelfde functie hebben als het huis. Hiervan is sprake bij een tuinhuis of veranda. Ook mag u slechts een bepaald percentage van uw eigen grond bebouwen, maar niet alles. Gaat u verbouwen, dan is het altijd aan te raden uw buren op de hoogte te stellen van uw plannen. Indien zij niets van de verbouwing weten, kunnen zij gaan klagen. Dit kan er alsnog voor zorgen dat u geen toestemming krijgt voor het bouwen van uw overkapping, tuinhuis of veranda.

Wanneer u een vergunning moet aanvragen?

Er zijn ook situaties waarin u niet mag gaan bouwen zonder vooraf een vergunning aangevraagd te hebben. Wilt u bouwen in uw voortuin, dan dient u altijd een vergunning aan te vragen. Op het achtererf kunt u vrij bouwen, mits u rekening houdt met bovengenoemde regels. Zo mag u niet verder dan vier meter van uw huis bouwen of het bouwwerk een te groot percentage van de grond in beslag laten nemen. Ook mag het bouwwerk niet hoger dan 5 meter zijn.

Wat als ik geen vergunning aanvraag?

Het kan zijn dat u toch een overkapping, tuinhuis of veranda wilt bouwen en geen vergunning aanvraagt. Doe dit echter niet, want dit kan ervoor zorgen dat u uw bouwwerk weer moet afbreken. Vraag altijd een vergunning aan indien nodig. Dit brengt wel kosten met zich mee, omdat u een geschikte tekening dient te laten maken van het huidige bouwwerk als van het resultaat. Ook moet er een constructierapport gemaakt worden en is er soms nog een sonderingsrapport nodig. Wilt u een bouwwerk plaatsen waarvoor een vergunning benodigd is, dan raden wij u aan hier rekening mee te houden en te zorgen voor voldoende budget. Wij wensen u veel succes met het plaatsen van uw overkapping, tuinhuis of veranda.

Offerte aanvragen of een vrijblijvend adviesgesprek? Ga terug naar het overzicht
Vraag offerte aan