Verschillen duurzaam hout en milieuvriendelijk hout

×
Ga terug naar het overzicht

Verschillen duurzaam hout en milieuvriendelijk hout

Bij het overwegen van hout voor bouwprojecten of meubelproductie, zijn termen als “duurzaam hout” en “milieuvriendelijk hout” vaak te horen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen duurzaam hout en milieuvriendelijk hout? In deze blog gaan we dieper in op de nuances van duurzaam hout en milieuvriendelijk hout, en geven we je graag tips om verstandige keuzes te maken voor een groenere toekomst! 

Voordelen duurzaam hout

Duurzaam hout gebruiken brengt diverse voordelen met zich mee. Daarom kiezen steeds meer mensen om gebruik te maken van duurzaam hout. Graag zetten we de voordelen van duurzaam hout even voor je op een rij!

Voordeel 1: Behoud van bossen
Duurzaam hout wordt gewonnen uit bossen die worden beheerd volgens strikte regels om overexploitatie en ontbossing te voorkomen. Gebruik je duurzaam hout dan draag je dus een steentje bij aan het behoud van bossen. Bossen spelen een cruciale rol in het vastleggen van koolstofdioxide, wat bijdraagt aan het verminderen van de impact van klimaatverandering. 

Voordeel 2: Bescherming van biodiversiteit
Duurzaam bosbeheer houdt rekening met ecosystemen en habitats, wat de biodiversiteit bevordert. Hierdoor worden er beschermde zones gecreëerd, kan de biodiversiteit herstellen en worden bedreigde diersoorten beschermd. Het gebruik van duurzaam hout komt de bodemgezondheid daarnaast ten goede. 

Voordeel 3 Economische ontwikkeling
Duurzame bosbouw creëert banen en ondersteunt lokale economieën. Duurzame bosbouw voorziet in een constante bron van duurzaam hout en duurzame houtproducten. Dit creëert werkgelegenheid in de houtoogst, verwerking, houtzagerijen en productie van houtproducten zoals meubels, bouwmaterialen en papier. 

Tips voor duurzaam hout

Wil je graag gebruik maken van duurzaam hout dan zijn de volgende tips belangrijk om rekening mee te houden.

Tip 1 Kijk naar keurmerken
Wil je graag duurzaam hout gebruiken let dan op keurmerken zoals FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) die duurzaam beheerde bossen aangeven.

Tip 2 Koop duurzaam hout lokaal
Kies voor duurzaam hout dat lokaal is geproduceerd om transportafstanden te verminderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo weet je zeker dat je duurzaam hout in handen hebt.

Tip 3 Hout recycling
Overweeg gerecycled hout voor je projecten om de vraag naar nieuw hout te verminderen. Een mooie manier om zelf in duurzaam hout te voorzien.

Voordelen van milieuvriendelijk hout

Milieuvriendelijk hout is niet hetzelfde als duurzaam hout. Ook milieuvriendelijk hout brengt net als duurzaam hout een aantal voordelen met zich mee. Graag zetten we 3 voordelen van milieuvriendelijk hout voor je onder elkaar.

Voordeel 1 Natuurlijke afwerkingen
Milieuvriendelijk hout wordt vaak behandeld met natuurlijke afwerkingen, zoals oliën en was. Het gebruik van deze afwerkingen bij milieuvriendelijk hout is minder schadelijk voor het milieu en de luchtkwaliteit binnenshuis.

Voordeel 2 Verminderde chemische belasting bij milieuvriendelijk hout
Bij het kiezen voor milieuvriendelijk hout worden potentieel schadelijke chemicaliën en behandelingen vermeden. Milieuvriendelijk hout is om deze reden minder belastend voor het milieu.

Voordeel 3 Bewuste consumptie
Milieuvriendelijk hout moedigt bewuste consumptie aan door te kiezen voor materialen die minder impact hebben op ecosystemen.

Tips milieuvriendelijk hout

Tip 1 Kies voor lokaal hout
Lokaal geproduceerd hout heeft vaak een lagere milieu-impact vanwege kortere transportafstanden. Lokaal hout is om deze reden milieuvriendelijk hout.

Tip 2 Vermijd tropisch hout
Vermijd het gebruik van tropisch hout, aangezien dit vaak wordt geassocieerd met ontbossing en illegale houtkap. Tropisch hout is dus allesbehalve milieuvriendelijk.

Tip 3 Natuurlijke afwerkingen
Kies voor natuurlijke afwerkingen zoals bijenwas, lijnolie of plantaardige olie om chemicaliën te vermijden. Vanzelfsprekend helpen chemicaliën niet bij aan de keuze voor milieuvriendelijk hout.

Waarom kiezen mensen voor duurzaam of milieuvriendelijk hout?

Steeds meer mensen kiezen voor duurzaam hout. Duurzaam hout draagt bij aan het behoud van bossen en de wereldwijde inspanningen tegen klimaatverandering. Geen wonder dat duurzaam hout steeds populairder wordt! De keuze voor milieuvriendelijk hout komen voort uit een verlangen om gezondere en minder chemisch belaste interieurs te creëren. Daarnaast wordt door het gebruik van duurzaam hout de impact op ecosystemen verminderd. Stuk voor stuk prachtige redenen om voor duurzaam hout of milieuvriendelijk hout te kiezen.

Duurzaam en milieuvriendelijk hout? HAVA Houtbouw!

Wil je ook graag gebruik maken van duurzaam hout of milieuvriendelijk hout? HAVA Houtbouw heeft een prachtig assortiment duurzaam- en milieuvriendelijk hout. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van duurzame en energiezuinige houten huizen. Door gebruik te maken van gecertificeerd hout en innovatieve bouwtechnieken, laat HAVA Houtbouw zien hoe duurzaamheid en kwaliteit hand in hand kunnen gaan. Benieuwd wat wij zoal maken van milieuvriendelijk en duurzaam hout? Neem dan zeker even een kijkje bij houtbouw welke projecten wij zoal realiseren. Wil je graag meer inspiratie of heb je misschien andere vragen over duurzaam hout of milieuvriendelijk hout? Neem dan gerust contact met ons op, wij zijn je graag van dienst!

Offerte aanvragen of een vrijblijvend adviesgesprek?

Ga terug naar het overzicht
Vraag offerte aan