HAVA houtbouw op maat gemaakt

Welke houtsoort past het beste bij uw uitbouw?

×
Ga terug naar het overzicht

Welke houtsoort past het beste bij uw uitbouw?

Een uitbouw kan een mooie investering zijn wanneer u bijvoorbeeld uw woonkamer groter wilt maken. Het is ook een mooie investering, omdat een huis met meer ruimte meer geld kan opleveren wanneer u ‘m te koop zet. Maar hoe maakt u een uitbouw? Met hout of met stenen. Dat zijn de materialen die het vaakst worden gekozen. Ondanks dat zien we ook steeds vaker een uitbouw van alternatieve materialen, zoals aluminium, glas en kunststof. Maar we zoomen voor nu even in op een aanbouw van hout. 

Welke houtsoort kies je voor een uitbouw?

Een uitbouw moet niet alleen mooi, maar ook stevig zijn. Terwijl het hout ook bestendig moet zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Doorgaans wordt er voor Vurenhout gekozen, omdat Vurenhout stevig is en ook eenvoudig te bewerken is. Een groot voordeel van een houten aanbouw is dat de constructie vrij licht is en dus ook eenvoudig te monteren is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld stenen die logischerwijs veel zwaarder wegen dan de houten balken. 

Afwerking

Op het gebied van de afwerking zit er wel verschil tussen de verschillende materiaalsoorten. In het geval van hout kiest u voor een constructie van bijvoorbeeld Vurenhout en u kunt de uitbouw afwerken met bijvoorbeeld rabatdelen van Douglas hout. Of een andere hardhoutsoort die zowel mooi als stevig is. Denk dan bijvoorbeeld aan Western Red Cedar om een voorbeeld te noemen. U kunt hout eventueel ook beitsen of impregneren om het mooi te houden. U voorkomt er dan ook mee dat de aanbouw verweerd naarmate de jaren verstrijken. 

Isoleren

Natuurlijk is het van belang om de aanbouw waterdicht te maken en ook om goed te isoleren. U wilt immers de warmte binnenshuis houden, zodat u niet onnodig veel hoeft te stoken. Dat zorgt ook voor een mooie besparing op uw energierekening. U kunt een aanbouw op verschillende manieren isoleren, maar doorgaans kiest men voor platen of dekens van isolerende materialen, zoals glaswol. Een goede isolatie zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen. Terwijl het ook belangrijk is dat de aanbouw lucht- en waterdicht is. 

Voor het plaatsen van kozijnen en ramen is geadviseerd om gelijk HR+++ glas te plaatsen. HR+++ glas isoleert beter dan HR++ glas en dat levert dus ook weer een energiebesparing op.  

Hoe duur is een houten uitbouw?

Een uitbouw kost natuurlijk geld en een aanbouw van hout is één van de goedkoopste manieren om er één te realiseren. Maar houdt er wel rekening mee dat een volledige uitbouw flink wat geld kost. U heeft niet alleen hout nodig, maar ook isolatiematerialen, benodigdheden om de uitbouw te kunnen maken en natuurlijk moet u ook uw inrichting aanpassen. U moet bijvoorbeeld een stuk vloer aanleggen of zelfs de complete vloer vervangen. De gemiddelde kosten van een uitbouw bedragen ongeveer tussen de €20.000,- en € 25.000,-. Afhankelijk van de materialen en of u kiest voor een klassiek model of een uitbouw die op maat moet worden ontworpen. Logischerwijs is maatwerk ook iets duurder. 

Interesse?

Wilt u ook een gastenverblijf, poolhouse, tuinkantoor, buitenverblijf, carport of kapschuur, maar heeft u nog geen idee hoe u dit het beste kunt aanpakken? HAVA Houtbouw voorziet u graag van advies en maakt uw houtbouw indien gewenst geheel voor u op maat. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Offerte aanvragen of een vrijblijvend adviesgesprek?

Ga terug naar het overzicht
Vraag offerte aan